Zupa-krem z gruszki i pietruszki

Ostatnio u nas bardzo intensywny czas. Amelushka postanowiła wydorośleć i doszła do wniosku, że już nie potrzebuje dwóch drzemek, a w zupełności wystarczy Jej jedna, która trwa ok. godziny:-( W nocy również nie jest zbyt chętna do spania.

 
To znaczy chętna to może i jest, ale nie w swoim łóżeczku, a obok mamusi, a najlepiej jeszcze z cysiem w buzi. W trakcie dnia jest więc pełna energii i aktywna przez cały czas, za wyjątkiem godzinnej drzemki, a mama ledwo co żyje. Oczy same się zamykają, a tu jeszcze trzeba posprzątać, wstawić pranie, wyprasować, wyjść na spacer, trochę pobawić się w domu, no i oczywiście ugotować obiad. Dobrze by było, gdyby ten obiad nie tylko był łatwy i szybki do przygotowania, ale jeszcze smaczny i zdrowy. Taki jest właśnie krem z gruszki i pietruszki.

Moja pierwsza reakcja na ten przepis była bardzo sceptyczna. Nie potrafiłam sobie wyobrazić smaku, jaki daje połączenie gruszki i pietruszki. Ale pokochałam ten krem od pierwszej łyżeczki.

 

Składniki:
  • 300 g korzenia pietruszki
  • 1 gruszka
  • 1l wywaru z warzyw
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne (w wersji dla dzieci, można pominąć)
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia
  • parmezan
  • grzanki z chleba razowego, żytniego lub pełnoziarnistego

 

Sposób przygotowania:
 
Pietruszkę pokroić w plasterki i podsmażyć do zarumienienia na oliwie z masłem. Następnie dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki gruszkę, cynamon, pieprz cayenne. Wymieszać i podsmażyć. Wlać bulion i gotować do momentu aż pietruszka i gruszka będą miękkie. Wlać mleko i ponownie zagotować .
Po wystudzeniu, zmiksować blenderem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli będzie za gęste, dolać bulionu lub mleka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Podawać gorący z tartym parmezanem, kilkoma listkami bazylii i grzankami.

 

 

 

TO TEŻ CIĘ ZAINTERESUJE
Facebooktwittergoogle_pluspinterest
  • Przyznam szczerze, że mnie połączenie gruszki z pietruszką bardzo dziwiło i jakoś nie mogłam sobie wyobrazić tego smaku. Ale jak tylko spróbowałam tę zupę, to od razu mi zasmakowała i dosyć często ją robię. Jest naprawdę pyszna.
    A co do spania, to moja Melushka nadal nie przesypia nocy ;( Ale ma nadzieję, że niebawem się to zmieni. Chociaż przyznam szczerze, że teraz już inaczej do tego podchodzę, tak jakbym się trochę przyzwyczaiła.

  • Szczerze to połączenie tych smaków na pierwszy rzut nie zachęca, ale ja lubię eksperymenty w kuchni, więc zaufam Ci, że jest dobra i spróbuję 😀

    • Spróbuj, naprawdę warto 🙂 Ja na początku też się nie mogłam przekonać, ale teraz jest to dla mnie połączenie idealne 🙂

  • To życzę smacznego i daj znać, czy smakowało 😉

  • Smak pietruszki jest wyczuwalny, więc nie wiem, czy Ci posmakuje. Ale spróbuj 🙂

  • Spróbuj, bo naprawdę warto 😉 Daj znać, czy smakowało.

  • Jak już spróbujesz, to daj znać, czy smakowało 🙂
    Jejciu, ja też mam nadzieję, że moja Melushka, gdy skończy 2 latka, zacznie przesypiać całe noce. A z tym sprawdzaniem, czy wszystko jest OK, to ja tak w dzień miałam. Bo do 9 miesiąca spała w dzień bardzo krótko, tak po 15-20 minut. A gdy zaczęła spać dłużej, to wchodziłam do niej i patrzyłam, czy oddycha 😉