Rogaliki z marmoladą, czyli zacznę dietę od jutra

To jeden z tych dni, kiedy można sobie odpuścić wszystkie diety i zdrowe odżywianie. Przestać martwić się zbędnymi kilogramami, boczkami i tłuszczykiem tu i tam. Kochanego ciała nigdy za wiele. To dzień, w którym trzeba koniecznie pomyśleć o swojej przyszłości. Dlatego też jeśli chcemy aby nam się dobrze wiodło, nie zapomnijmy sięgnąć po co najmniej jednego pączka.

Co prawda, nie wierzę w przesądy, ale każda wymówka jest dobra.

Oczywiście, dobrze byłoby zachować rozsądek i umiar, ale jeśli się nie uda, to nie ma się co obwiniać. Coś nam się od życia należy. Poza tym jak tu się opanować i zakończyć na jednym pączku, podczas gdy wokół tyle słodkości?

Ja mam na to sposób. Zazwyczaj jem jeden, no może dwa albo góra trzy pączki, czasami zagryzę jednym faworkiem, a pozostałe miejsce w brzuchu zapełniam odrobinę zdrowszą (a przynajmniej bardzo chcę w to wierzyć), ale równie pyszną wersją słodkości – rogalikami z marmoladą. Na drugi dzień nie mogę patrzeć na słodycze, ale skrycie wierzę, że ilość zjedzonych pączków, faworków i rogalików przełoży się na mój przyszły sukces 😉

 

ROGALIKI Z MARMOLADĄ

Składniki:

– 0,5 kg mąki

– 5 dkg świeżych drożdży

– kostka margaryny

– 1 cukier waniliowy

– 2 jajka

– 3 łyżki gęstej śmietany

– szczypta soli

– 3 płaskie łyżki cukru

– marmolada (można również użyć kremu czekoladowego lub nadzienia serowego)

– a dla łasuchów cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Mąkę łączymy z cukrem, cukrem waniliowym, solą, pokrojoną margaryną, pokrojonymi drożdżami, śmietaną i jajkami, i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy kilka kul, mniej więcej tej samej wielkości. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

  1. Każdą kulę rozwałkowujemy na kształt koła.
  2. Dzielimy je na 8 równych części, przypominających trójkąt
  3. Na każdej części kładziemy marmoladę (w jednym miejscu).
  4. A następnie zwijamy, zaczynając od „podstawy trójkąta” . Formujemy kształt rogalika.

Rogaliki z marmoladą - dietę zacznę od jutra 5

 

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, zachowując między nimi ok 3 – 4 cm odległość, gdyż podczas pieczenia będą rosły.

Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.

Ostudzone rogaliki można posypać cukrem pudrem.

 

SMACZNEGO 🙂

Rogaliki z marmoladą - dietę zacznę od jutra 1

Rogaliki z marmoladą - dietę zacznę od jutra 3

Rogaliki z marmoladą - dietę zacznę od jutra

Rogaliki z marmoladą - dietę zacznę od jutra 2

TO TEŻ CIĘ ZAINTERESUJE
Facebooktwittergoogle_pluspinterest
  • Wyglądają super i pewnie tak też smakują 🙂 Chętnie się skuszę i zrobię takie na ostatki 🙂

  • Akurat wszystkie składniki mam w domu, więc chyba się skuszę. Ten czwartek będzie mega-tłusty! 😉

  • Rety jakie piękne! Ja ostatnio robiłam rogaliki trzyskładnikowe 🙂

  • Ja już komuś gdzieś pisałam, że akurat rogaliki z marmoladą, to nie, dziękuję ale jednak nie… Ale zdjęcia masz smakowite 😀 Mimo, że z rogalikami 😉 😀

  • Ostatnio mi się marzyły, więc może zrobię? 😉

  • Piękne rogaliki. U mnie zawsze wychodzą jakieś krzywe. Dziś piekłam paczki do przedszkola i jutro raczej nie spojrze na pączka.

  • Paulina

    Rogaliki wyglądają obłędnie! Jestem na diecie bezglutenowej, więc z przepisu raczej nie skorzystam, ale z tego co widzę łatwo można zamienić składniki 🙂

  • Eat Me Drink Me

    o matko! jak ja uwielbiam takie rogale. Ja – ze względu na tłusty czwartek – także na diecie od jutra, albo od za tydzień 😀

    http://eatmedrinkme.pl/

  • Instrukcja z zawijaniem – genialna! Bo przyznam że kiedyś próbowałam robić rogaliki z francuza i poległam na tym etapie 😀

  • Jula X

    Świetnie wyglądają, jak przejem pączuchy, to wrócę po przepis na rogaliki 🙂
    Jak dobrze nie mieć diet!! 😀
    Zapraszam do siebie 😉 http://supergirlnieplacze.blogspot.com/

  • Ależ one smakowite. Moja teściowa robi podobne, wkłada jeszcze do niektórych taką masę krówkową. Też są pyszne.

  • Aleksandra Kujałowicz

    Te rogaliki wyglądają idealnie!

  • wow jak to cudownie smakowicie wygląda 🙂 http://www.adriana-style.com

  • Robię podobne, z marmoladą różaną.
    Dużo roboty, ale warto :))

  • Hahah… też często zaczynam „od jutra” 😉

  • Marta Jadzia

    Widząc ten przepis tez zacznę od jutra. Może od pojutrza nawet bo nie dam rady w jeden dzień 🙂

  • Ojjj! Wyglądają smakowicie, że aż mi zaburczało w brzuchu. Ja robiłam jedynie rogaliki francuskie, dużo zabawy, z tymi myślę, że szybciej sobie poradzę. 😉 Ja na dietę chyba nigdy nie przejdę. Tyle jest przyjemności dookoła… 🙂